Het bestuur van ReggeStroom heeft besloten dat het project Oude Molen Nieuwe Energie uitgevoerd gaat worden. Molen de Hoop (1854) gaat dus groene stroom maken! Dit voorjaar wordt begonnen met het inbouwen van het systeem met de twee generatoren. De planning is om eind april 2014 te gaan proefdraaien.

In molen De Hoop komt een nieuw en modern systeem om met de kracht van de molenwieken en het draaiende spoorwiel groene stroom te gaan maken. Het systeem is ontwikkeld in Denemarken en zal geplaatst worden door Henk Stemerdink van Dochteren I.A. Naar schatting kan molen De Hoop straks 40.000 tot 60.000 kWh per jaar gaan opwekken. En dat is dan wel volkomen schone stroom!

In het najaar van 2011 ontwikkelden molenaar Jan van de Belt, werktuigbouwkundige Henk Stemerdink en ReggeStroom het plan om met molen De Hoop niet alleen maar meel te malen, maar ook stroom te gaan produceren. Molen De Hoop leent zich daar goed voor. In het verleden was de molen uitgerust met een dubbel stel maalstenen. De laatste tientallen jaren draait echter slechts één enkel stel. Op de lege plaats van het tweede stel komen nu de generatoren. Zo is de draaiende molen straks weer mooi in balans.

In 2012 gingen we aan de slag om voor het plan geld bij elkaar te krijgen. Samen met Ondernemend Hellendoorn startten we een fondsenwervingsactie. Dat bleek echter lastiger dan we gedacht hadden. De uitnodiging om het plan voor molen De Hoop te presenteren tijdens de Energy Pit van HIER opgewekt kwam voor ons dan ook als geroepen.

Op 12 april 2013 gaven we een presentatie over Oude Molen Nieuwe Energie aan 150 deskundigen en belangstellenden in het hoofdkantoor van de Rabobank in Utrecht. Daar krgen we enthousiaste reacties, maar vooral ook nuttige feedback, veel tips en hulp.

Half september gingen we live op de site www.oneplanetcrowd.nl . Op Eerste Kerstdag 2013 eindigde de crowdfundingsactie. Mede dankzij een flinke financiële ondersteuning door Stichting Doen! konden we al in de week daarvoor de knoop doorhakken: het gaat door! Molen de Hoop gaat groene stroom maken!

ReggeStroom dankt alle gevers, helpers en ondersteuners! Jullie hebben het mogelijk gemaakt dat we dit prachtige project gaan uitvoeren. Een project van groene energie, van het behoud van een dagelijks werkende historische molen, van een molenaar die daar zijn brood mee verdient, en een project van een beweging van mensen die kiezen voor duurzaam, voor lokaal en voor samen. Een project van ReggeStroom dus.

Vind je het leuk om alsnog mee te doen aan onze actie? Dat kan. De laatste weken zijn we steeds vaker benaderd door mensen die ook nog geld willen geven in ruil voor een pakket producten van de molen. Ga naar de website van Molen De Hoop en bestel zo’n pakket van de actie Oude Molen Nieuwe Energie!

Tags: ,

Leave a comment