Begrippenlijst ZonneStroom

PV-systeem

Een Photo-Voltaïsch (PV)-systeem is een systeem van zonnepanelen. Een zonnepaneel zet lichtenergie (photo-energie) om in elektriciteit (volt).

Netgekoppeld PV systeem

Netgekoppelde PV-systemen zijn gekoppeld aan het elektriciteitsnet. Het elektriciteitsnet wordt gebruikt als buffer voor de opgewekte elektriciteit: overproductie wordt door het net opgenomen. Wanneer er in een woning met zonnepanelen meer elektriciteit verbruikt wordt dan het PV-systeem produceert, dan wordt het tekort aangevuld vanuit het elektriciteitsnet. Mocht het elektriciteitsnet door wat voor een oorzaak dan ook uitvallen, dan schakelt het PV-systeem zichzelf om veiligheidsredenen uit.

Wattpiek (Wp)

Wattpiek (Wp) is het nominaal vermogen van een zonnecel of zonnepaneel, getest onder standaard omstandigheden. Door ongeveer 87% te nemen van het aantal Wp kom je tot het aantal opgewekte KWh. Dus een installatie van 10 zonnepanelen van 260 Wp levert ca. 2.200 KWh per jaar op.

Gelijkstroom/Wisselstroom (AC/DC)

Zonnepanelen wekken gelijkstroom (DC) op, een elektrische stroom met een constante spanning. De elektriciteit in ons huis is daarentegen wisselstroom (AC). DC= Direct Current. AC= Alternating Current.

Omvormer

Een elektrisch apparaat dat gelijkstroom (DC) in wisselstroom (AC) omzet. De gelijkspanning wordt door middel van een inverter (omvormer) omgezet naar de juiste spanning (230 Volt wisselspanning).

Wat is het verschil tussen Watt en Wattpiek?

Watt is een eenheid van vermogen. Het geleverde vermogen een zonnepaneel hangt af van de hoeveelheid licht die er op valt. Ook de temperatuur is van belang voor de hoeveelheid stroom die een paneel produceert. Om toch te kunnen vergelijken is is door de fabrikanten onderling afgesproken dat ze aan elk paneel een getal toekennen dat aangeeft welk vermogen dat paneel onder ideale omstandigheden levert. Dit getal is het aantal Wattpiek.

Kilowattuur (kWh)

Een kilowattuur is een eenheid van arbeid of energie. Het is de energie die wordt gebruikt als een vermogensbron 1000 watt (een kilowatt) gedurende 1 uur moet leveren. Kilowattuur wordt vaak gebruikt, bijvoorbeeld op je elektriciteitsrekening. Een gemiddeld huishouden gebruikt ongeveer 4000 kWh per jaar.

Kilowattpiek (kWp)

De maximale energiestroom onder Standard Test Condities. Een kilowatt is 1000 watt.

Wat is een omvormer?

Een omvormer (of inverter) zet de gelijkspanning die een zonnepaneel levert om in 220-230V wisselspanning die gebruikt kan worden door de elektrische apparaten bij je in huis. Plaats de omvormer dicht bij de panelen op een koele en droge plaats, om opbrengstverliezen te beperken.

Wat is een brutoproductiemeter?

Een brutoproductiemeter is alleen verplicht bij gebruik van de SDE+-subsidie. De meter registreert hoeveel kWh je zonnepanelen opwekken. In onze actie heb je geen brutoproductiemeter nodig.

Wat is salderen?

De stroom die je produceert, lever je ook aan het net. Je leverancier zorgt ervoor dat die stroom wordt gesaldeerd. Dat betekent dat je op een ander moment net zoveel stroom terugkrijgt als je geleverd hebt. Dat is wettelijk zo geregeld voor particuliere stroomafnemers. De meeste energieleveranciers salderen tot 5000 kWh. Dat is het minimum. ReggeStroom saldeert onbeperkt.
Informatie over Salderen

Hoe wordt de teruglevering geregistreerd?

Je elektriciteitsmeter registreert hoeveel kWh je teruglevert aan het net.

Hoe werkt een teruglevermeter?

De teruglevermeter registreert de elektriciteit die je uit het elektriciteitsnet afneemt èn de elektriciteit die je teruglevert. Een teruglevermeter heeft vier telwerken. De eerste twee telwerken registreren je afname uit het net. Het derde en vierde telwerk registreren de teruglevering op het net.

 

Bekijk ook

Veel gestelde vragen

@regge_stroom
@WNLOpZondag @mariannezw Klimaatverandering is realiteit. Het hebben van een 'opinie' verandert daar niks aan, emis… twitter.com/i/web/status/8…

Retweeted maandag, 17 april 2017


Mooi om te lezen hoe een jongere generatie het werk voortzet en eigentijdse middelen als crowdfunding hanteert… twitter.com/i/web/status/8…

Retweeted donderdag, 30 maart 2017


We moeten heel snel van olie, kolen en gas naar wind en zon. Intussen geeft Shell heel veel geld uit om lokaal duur… twitter.com/i/web/status/8…

dinsdag, 28 februari 2017